Search This Blog

Friday, 13 November 2020

Time and Work

    

Time and Worktime and work formul, time and work tricks, time and work concepts, time and work indiabix, time and work in hindi, time and work questions pdf, time and work math, time and work questions for bank po




Presently you have decided to progress toward becoming IAS official and searching for the books and study materials to accomplish your objective. All things considered, you are on the correct place. Presently We are  Sharing With You Time and Work Secret of clearing this tough UPSC prelims lies in the level of confidence you gain over the next three months. And confidence can come only if you follow a plan consistently with all the seriousness. Vajiram and Ravi September 2020 Current Affairs, Without consistency, it’s difficult to achieve the level of competency required to clear this exam. Staying consistent in following one single plan, even if it’s imperfect, is the key to success.



Q1. 

Abhishek can do a work in 25 days and Brown in 30 days. If they work on it together for 8 days, then the fraction of the work that is left is :

A.
22
33
B.
5
108
C.
41
15
D.
31
75

Answer: Option D

Explanation:

Abhishek's 1 day's work =1;
25
Brown's 1 day's work =1;
30
(A + B)'s 1 day's work =(1+1)=11.
2530150
(A + B)'s 8 day's work =(11x 8)=44.
15075
Hence, Remaining work =(1 -44)=31.
7575

Q2. 

Abhishek, Brown and Clark can do a piece of work in 10, 15 and 30 days respectively. In how many days can Abhishek do the work if he is assisted by Brown and Clark on every fourth day?

A.12 days
B.60 days
C.16 days
D.18 days

Answer: Option B

Explanation:

Abhishek's 3 day's work =1x 3=3.
1010
(Abhishek + Brown + Clark)'s 1 day's work =1+1+1=5=1.
101530306
Work done in 4 days =3+1=4.
10660
Now,4work is done in 4 days.
60

 Whole work will be done in (4 x60/4) = 60 days.

1. भारत कब एक संप्रभु गणराज्य बना था?
(a) 25 अगस्त 1950
(b) 26 अगस्त 1947
(c) 26 जनवरी 1950
(d) 26 जनवरी 1948
ANS: (C)
 2. भारतीय पुरातत्व पर्यवेक्षण का गठन किसने किया था?
(a) अलेक्जैंडर कनिंघम
(b) विलियम जोन्स
(c) जेम्स बगेंस
(d) एन.पी.चक्रवर्ती
ANS: (A)
Q.3 मौर्य काल में माप और तौल का अध्यक्ष था ——-
(A) संस्थाध्यक्ष
(B) लावानाध्यक्ष
(C) शुल्काध्यक्ष
(D) पौतवाध्यक्ष
ANS: (D)

Time and Work
 Q.4 भारत में अशोक का शासन काल था ?
(A) 273-232 ई.पू.
(B) 273-242 ई.पू.
(C) 273-222 ई.पू.
(D) इनमें से कोई नहीं
ANS: (A)
 5. निम्नलिखित में से कौन सा बीसी (BC) का सही संक्षेप है?
A. बर्थ ऑफ क्राइस्ट
B. बेबी क्राइस्ट
C. बिफोर क्राइस्ट
D. बिफोर सेंचुरी

Ans: C

                Art And Culture Notes 2020 Free Download                             

Indian-History-Notes-2020



 6. शक संवत की शुरुवात कब हुई थी?

A. 78 ई
B. 80 ई
C. 30 ई
D. 639 ई
Ans: A
 7. जिन्हें 1925 में केंद्रीय विधान सभा के स्पीकर के रूप में चुना गया था ?
A. एन सी केलकर
B. विठ्ठलभाई पटेल
C. मदन मोहन मालवीय
D. लाला लाजपत राय
Ans: B
 8. दिल्ली सल्तनत के किस सुल्तान को ‘दुनिया का खान’ कहा गया था?
A.. पृथ्वीराज
B. पोरस
C. सिकंदर
D. मुहम्मद बिन तुगलक
Ans: D
 9. इनमे से किस वर्ष अकबर ने तीर्थ-यात्रा समाप्त की थी?
A. 1540
B. 1550
C. 1563
D. 1572
Ans: C
 10. भारत के राजधानी दिल्ली में “हिन्दुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन’ की स्थापना किस वर्ष हुई थी?
A. 1958
B. 1931
C. 1915
D. 1896

Ans: B
This article which is based on Time and Work, a part of our most viewed notes on CSAT which we think our readers not supposed to miss. Readers may download the each of the notes as PDF free of cost just click on Download button. Check Time and Work our NOTES notes category from menu bar, if you willing to read the complete archives.

यह जरूर देखे :

Anudeep-Durishetty-IAS-Topper-Complete-Notes-Pdf-Download
Free PDF Notes in Hindi Click Here
  
Please let us know, through your comments, which PDF Notes you want. We will try our level best to provide you that study material for your preparation not for commercial use. If  You want to share Your Study Material with Other Aspirants Please send Us at upscpdf2@gmail.com Please share this post with the needy aspirants.

All UPSCPDF Notes are available on this website for Educational purpose only. Not for commercial use.

Disclaimer
www.upscpdf.in does not own these UPSCPDF books, neither created nor scanned. We only provide you the links that are already available on Internet. If anyhow, it violates the law or has anyone issue with that. Then please contact us at upscpdf2@gmail.com For removal of links.

        Please share this post       

इसे भी देखें:- Indian & World Geography Important Questions Part 1
इसे भी देखें:-



Tags:time and work formul,
time and work tricks,
time and work concepts,
time and work indiabix,
time and work in hindi,
time and work questions pdf,
time and work math,
time and work questions for bank po

No comments:

Post a comment