Search This Blog

Friday, 13 November 2020

shubhra ranjan notes pdf

   

shubhra ranjan notes pdfshubhra ranjan notes pdf 2020 free download, shubhra ranjan notes pdf 2020 download, shubhra ranjan notes google drive, shubhra ranjan notes 2020, shubhra ranjan psir notes 2020 pdf download, subhra ranjan mam notes 2020, shubhra ranjan notes pdf paper 2, shubhra ranjan gs 2 notes pdf download




Presently you have decided to progress toward becoming IAS official and searching for the books and study materials to accomplish your objective. All things considered, you are on the correct place. Presently We are  Sharing With You shubhra ranjan notes pdf Secret of clearing this tough UPSC prelims lies in the level of confidence you gain over the next three months. And confidence can come only if you follow a plan consistently with all the seriousness. Vajiram and Ravi September 2020 Current Affairs, Without consistency, it’s difficult to achieve the level of competency required to clear this exam. Staying consistent in following one single plan, even if it’s imperfect, is the key to success.


1. भारत कब एक संप्रभु गणराज्य बना था?
(a) 25 अगस्त 1950
(b) 26 अगस्त 1947
(c) 26 जनवरी 1950
(d) 26 जनवरी 1948
ANS: (C)
 2. भारतीय पुरातत्व पर्यवेक्षण का गठन किसने किया था?
(a) अलेक्जैंडर कनिंघम
(b) विलियम जोन्स
(c) जेम्स बगेंस
(d) एन.पी.चक्रवर्ती
ANS: (A)
Q.3 मौर्य काल में माप और तौल का अध्यक्ष था ——-
(A) संस्थाध्यक्ष
(B) लावानाध्यक्ष
(C) शुल्काध्यक्ष
(D) पौतवाध्यक्ष
ANS: (D)

shubhra ranjan notes PDF
 Q.4 भारत में अशोक का शासन काल था ?
(A) 273-232 ई.पू.
(B) 273-242 ई.पू.
(C) 273-222 ई.पू.
(D) इनमें से कोई नहीं
ANS: (A)
 5. निम्नलिखित में से कौन सा बीसी (BC) का सही संक्षेप है?
A. बर्थ ऑफ क्राइस्ट
B. बेबी क्राइस्ट
C. बिफोर क्राइस्ट
D. बिफोर सेंचुरी

Ans: C

                Art And Culture Notes 2020 Free Download                             

Indian-History-Notes-2020



 6. शक संवत की शुरुवात कब हुई थी?

A. 78 ई
B. 80 ई
C. 30 ई
D. 639 ई
Ans: A
 7. जिन्हें 1925 में केंद्रीय विधान सभा के स्पीकर के रूप में चुना गया था ?
A. एन सी केलकर
B. विठ्ठलभाई पटेल
C. मदन मोहन मालवीय
D. लाला लाजपत राय
Ans: B
 8. दिल्ली सल्तनत के किस सुल्तान को ‘दुनिया का खान’ कहा गया था?
A.. पृथ्वीराज
B. पोरस
C. सिकंदर
D. मुहम्मद बिन तुगलक
Ans: D
 9. इनमे से किस वर्ष अकबर ने तीर्थ-यात्रा समाप्त की थी?
A. 1540
B. 1550
C. 1563
D. 1572
Ans: C
 10. भारत के राजधानी दिल्ली में “हिन्दुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन’ की स्थापना किस वर्ष हुई थी?
A. 1958
B. 1931
C. 1915
D. 1896

Ans: B
This article which is based on Vajiram and Ravi September 2020 Current Affairs, a part of our most viewed notes on Geography, which we think our readers not supposed to miss. Readers may download the each of the notes as PDF free of cost just click on Download button. Check our NOTES notes category from menu bar, if you willing to read the complete archives.

यह जरूर देखे :

Anudeep-Durishetty-IAS-Topper-Complete-Notes-Pdf-Download
Free PDF Notes in Hindi Click Here
  
Please let us know, through your comments, which PDF Notes you want. We will try our level best to provide you that study material for your preparation not for commercial use. If  You want to share Your Study Material with Other Aspirants Please send Us at upscpdf2@gmail.com Please share this post with the needy aspirants.

All UPSCPDF Notes are available on this website for Educational purpose only. Not for commercial use.

Disclaimer
www.upscpdf.in does not own these UPSCPDF books, neither created nor scanned. We only provide you the links that are already available on Internet. If anyhow, it violates the law or has anyone issue with that. Then please contact us at upscpdf2@gmail.com For removal of links.

        Please share this post       

इसे भी देखें:- Indian & World Geography Important Questions Part 1
इसे भी देखें:-


Tags:
shubhra ranjan notes pdf 2020 free download,
shubhra ranjan notes pdf 2020 download,
shubhra ranjan notes google drive,
shubhra ranjan notes 2020,
shubhra ranjan psir notes 2020 pdf download,
subhra ranjan mam notes 2020,
shubhra ranjan notes pdf paper 2,
shubhra ranjan gs 2 notes pdf download
shubhra ranjan notes pdf
shubhra ranjan notes
shubhra ranjan political science notes pdf
shubhra ranjan psir notes pdf
shubhra ranjan psir notes
shubhra ranjan notes pdf 2019
shubhra ranjan political science notes
psir notes
subhra ranjan notes
shubhra ranjan notes 2017 pdf
shubhra ranjan political science notes 2019 pdf
shubhra ranjan notes 2019
vajiram and ravi political science notes pdf
shubra ranjan notes
shubhra mam notes
shubhra ranjan notes pdf 2018
subhra ranjan mam notes
shubhra ranjan notes 2018 pdf
psir optional notes
shubhra ranjan political science notes 2018 pdf
shubhra ranjan political science notes 2017 pdf
shubhra ranjan mam notes
shubhra ranjan political science book
subhra ranjan mam
shubhra ranjan political science optional notes
shubhra ranjan psir
shubhra ranjan political science notes 2018
shubhra ranjan political science
shubhra ranjan notes 2018
buy shubhra ranjan notes
subhra ranjan notes 2017
shubhra ranjan mam
bala latha political science
subhraranjan
psir booklist
shubhra ranjan.com
psir syllabus pdf
subhra ranjan
shubra ranjan
shubra ranjan
shubhra ranjan ias

No comments:

Post a comment