Search This Blog

Sunday, 29 March 2020

[Hindi Medium] Vision IAS Monthly Current Affairs February 2020

Vision IAS Monthly Current Affairs February 2020 PDF Free Download

Vision IAS Monthly Current Affairs February 2020
Vision IAS Monthly Current Affairs February 2020


Presently you have decided to progress toward becoming IAS official and searching for the books and study materials to accomplish your objective. All things considered, you are on the correct place. Presently We are  Sharing With You Vision IAS Monthly Current Affairs February 2020 PDF Free Download

Secret of clearing this tough UPSC prelims lies in the level of confidence you gain over the next three months. And confidence can come only if you follow a plan consistently with all the seriousness.  Without consistency, it’s difficult to achieve the level of competency required to clear this exam. Staying consistent in following one single plan, even if it’s imperfect, is the key to success.

Note: आप सभी छात्र-छात्राए इस PDF को ध्यान से पढ़े, यहाँ से बहुत सारे प्रश्न पूछे जाते है |


1. भारत कब एक संप्रभु गणराज्य बना था?
(a) 25 अगस्त 1950
(b) 26 अगस्त 1947
(c) 26 जनवरी 1950
(d) 26 जनवरी 1948
ANS: (C)
 2. भारतीय पुरातत्व पर्यवेक्षण का गठन किसने किया था?
(a) अलेक्जैंडर कनिंघम
(b) विलियम जोन्स
(c) जेम्स बगेंस
(d) एन.पी.चक्रवर्ती
ANS: (A)
Q.3 मौर्य काल में माप और तौल का अध्यक्ष था ——-
(A) संस्थाध्यक्ष
(B) लावानाध्यक्ष
(C) शुल्काध्यक्ष
(D) पौतवाध्यक्ष
ANS: (D)

 [Hindi Medium] Vision IAS Monthly Current Affairs February 2020

SHANKAR IAS CURRENT AFFAIRS 2020











UPSC Prelims 2020 Test Series Free Download

 Q.4 भारत में अशोक का शासन काल था——
(A) 273-232 ई.पू.
(B) 273-242 ई.पू.
(C) 273-222 ई.पू.
(D) इनमें से कोई नहीं
ANS: (A)
 5. निम्नलिखित में से कौन सा बीसी (BC) का सही संक्षेप है?
A. बर्थ ऑफ क्राइस्ट
B. बेबी क्राइस्ट
C. बिफोर क्राइस्ट
D. बिफोर सेंचुरी
Ans: C

                Vision IAS Monthly Current Affairs February 2020                           

Indian-History-Notes-2020



 6. शक संवत की शुरुवात कब हुई थी?
A. 78 ई
B. 80 ई
C. 30 ई
D. 639 ई
Ans: A
 7. जिन्हें 1925 में केंद्रीय विधान सभा के स्पीकर के रूप में चुना गया था ?
A. एन सी केलकर
B. विठ्ठलभाई पटेल
C. मदन मोहन मालवीय
D. लाला लाजपत राय
Ans: B
 8. दिल्ली सल्तनत के किस सुल्तान को ‘दुनिया का खान’ कहा गया था?
A.. पृथ्वीराज
B. पोरस
C. सिकंदर
D. मुहम्मद बिन तुगलक
Ans: D
 9. इनमे से किस वर्ष अकबर ने तीर्थ-यात्रा समाप्त की थी?
A. 1540
B. 1550
C. 1563
D. 1572
Ans: C
 10. भारत के राजधानी दिल्ली में “हिन्दुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन’ की स्थापना किस वर्ष हुई थी?
A. 1958
B. 1931
C. 1915
D. 1896

Ans: B
This article which is based on Vision IAS Monthly Current Affairs February 2020, a part of our most viewed notes on Magazine, which we think our readers not supposed to miss. Readers may download the each of the notes as PDF free of cost just click on Download button. Check our NOTES notes category from menu bar, if you willing to read the complete archives.

 This book include the following Topics:


Please let us know, through your comments, which PDF Notes you want. We will try our level best to provide you that study material for your preparation not for commercial use.
                                                           OR
If  You want to share Your Study Material with Other Aspirants Please send Us at upscpdf2@gmail.com
Please share this post with the needy aspirants.

All PDF Notes are available on this website for Educational purpose only. Not for commercial use.

Disclaimer: www.upscpdf.in does not own these PDF Books, neither created nor scanned.We only provide you the links that are already available on Internet. If anyhow, it violates the law or has anyone issue with that.Then Please contact us at upscpdf2@gmail.com for removal of the links Thank You


Vision IAS Monthly Current Affairs February 2020 Free Download For UPSC Click on Download Button

Vision IAS Monthly Current Affairs February 2020                             

Indian-History-Notes-2020


Please share this post                        

   

Art and Culture Questions For Competitive Exams PDF Free Download

  • भूगोल महेश बर्णवाल भाग 1 In Hindi  Click Here 
  • भूगोल महेश बर्णवाल भाग 2 In Hindi  Click Here    

1.    AKSHAT KAUSHAL, AIR-55, SOCIOLOGY, PAPER-1 

2.    AKSHAT KAUSHAL, AIR-55, SOCIOLOGY, PAPER-2

3.    Anudeep Durishetty IAS Topper Complete Notes Pdf Download

4.    Kanishk Kataria IAS Topper Complete Notes PDF Free Download 

5.    [Most Important] Upakar Quantitative Aptitude PDF Book Download

6.    GS Pointer Ghatna Chakra World Geography UPSC IAS UPPCS

7.    Lucent  General Knowledge Gk PDF download For UPSC IAS PCS

8.    [Most Important GS PDF] GS Pointer Ghatna Chakra Polity


·         हमसे जुड़ें - हमारा टेलीग्राम चैनल सब्सक्राइब करें !

·         हमारा फेसबुक ग्रुप जॉइन करें   - अभी ग्रुप जॉइन करें !

    
economic survey 2019 summary pdf,
economic survey 2019 summary,
economic survey 2019 summary upsc,
economic survey of india 2019,
economic survey 2019 pdf download,
vision ias budget 2019 pdf,
economic survey 2019 pdf download vision ias,
vision ias budget 2019-20 summary pdf,
budget 2019 upsc,
budget 2019 upsc vision,
union budget 2019 upsc,
union budget 2019 pdf download,
budget 2019 highlights pdf,
budget 2019 india pdf,
union budget 2019-20 pdf download,
budget 2019 highlights pdf,
vision ias economic survey 2019 pdf in hindi,
vision ias economic survey in hindi,
vision ias economic survey 2020,
vision ias economic survey 2018-19,
vision ias budget 2019-20 summary pdf
economic survey 2019 book,
economic survey 2019 pib,
economic survey pdf,
vision ias notes in hindi,
vision ias current affairs 2019,
economic survey 2019 ias parliament,
economic survey 2019 shankar ias,
ias parliament august 2019 current affairs,
Vision IAS Prelims 2020 Test 04 With Solutions,ias vision,vision current affairs,vision ias notes,visonias,vision ias magazine,vision ias monthly current affairs,vision ias resources,vision ias daily current affairs,vision ias academy,vision ias notes pdf,vision ias material,vision ias current affairs pdf,vision ias study material pdf,vision ias current affairs magazine,vision ias economy notes,vision ias website,current affair economics,current affairs april 2019 pdf,ias in hindi,ias from hindi medium,current affairs 2018 pdf,current affairs 2019 pdf,current affairs in hindi for upsc,current affair this month, freeupscmaterials,upscpdf,upsc,upsc online,upsc syllabus,upsc exam,ias syllabus,ias,upsc pdf,upscpdf.in,आईएएस,
only ias home,

only ias prelims booster pdf,

only ias revision pdf 2019,

only ias test series 2020,

only ias in hindi,

only ias review,

only ias prelims booster pdf 2019,

only ias login,
Only IAS Current Affairs Nov 2019 Download for UPSC,
Only IAS Current Affairs September 2019,
Vision IAS Economic Survey 2019-20 PDF     

No comments:

Post a comment