Friday, July 1, 2022
HomeTest_SeriesRau IAS World Geography Test 2

Rau IAS World Geography Test 2

Contents hide
2 Secret of clearing this tough UPSC prelims lies in the level of confidence you gain over the next three months. And confidence can come only if you follow a plan consistently with all the seriousness. Without consistency, it’s difficult to achieve the level of competency required to clear this exam. Staying consistent in following one single plan, even if it’s imperfect, is the key to success.Note: आप सभी छात्र-छात्राए इस PDF को ध्यान से पढ़े, यहाँ से बहुत सारे प्रश्न पूछे जाते है | 1. भारत कब एक संप्रभु गणराज्य बना था? (a) 25 अगस्त 1950 (b) 26 अगस्त 1947 (c) 26 जनवरी 1950 (d) 26 जनवरी 1948 ANS: (C) 2. भारतीय पुरातत्व पर्यवेक्षण का गठन किसने किया था? (a) अलेक्जैंडर कनिंघम (b) विलियम जोन्स (c) जेम्स बगेंस (d) एन.पी.चक्रवर्ती ANS: (A) Q.3 मौर्य काल में माप और तौल का अध्यक्ष था ——- (A) संस्थाध्यक्ष (B) लावानाध्यक्ष (C) शुल्काध्यक्ष (D) पौतवाध्यक्ष ANS: (D) Raus IAS World Geography Test 2 PDF Free Download Q.4 भारत में अशोक का शासन काल था—— (A) 273-232 ई.पू. (B) 273-242 ई.पू. (C) 273-222 ई.पू. (D) इनमें से कोई नहीं ANS: (A) 5. निम्नलिखित में से कौन सा बीसी (BC) का सही संक्षेप है? A. बर्थ ऑफ क्राइस्ट B. बेबी क्राइस्ट C. बिफोर क्राइस्ट D. बिफोर सेंचुरी Ans: C
4 6. शक संवत की शुरुवात कब हुई थी? A. 78 ई B. 80 ई C. 30 ई D. 639 ई Ans: A 7. जिन्हें 1925 में केंद्रीय विधान सभा के स्पीकर के रूप में चुना गया था ? A. एन सी केलकर B. विठ्ठलभाई पटेल C. मदन मोहन मालवीय D. लाला लाजपत राय Ans: B 8. दिल्ली सल्तनत के किस सुल्तान को ‘दुनिया का खान’ कहा गया था? A.. पृथ्वीराज B. पोरस C. सिकंदर D. मुहम्मद बिन तुगलक Ans: D 9. इनमे से किस वर्ष अकबर ने तीर्थ-यात्रा समाप्त की थी? A. 1540 B. 1550 C. 1563 D. 1572 Ans: C 10. भारत के राजधानी दिल्ली में “हिन्दुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन’ की स्थापना किस वर्ष हुई थी? A. 1958 B. 1931 C. 1915 D. 1896 Ans: B This article which is based on Raus IAS World Geography Test 2, a part of our most viewed notes on Test Series, which we think our readers not supposed to miss. Readers may download the each of the notes as PDF free of cost just click on Download button. Check our NOTES notes category from menu bar, if you willing to read the complete archives. इसे भी देखें:- भूगोल महेश बर्णवाल भाग 1 इसे भी देखें:- भूगोल महेश बर्णवाल भाग 2

Rau IAS World Geography Test 2 PDF Free Download

Rau IAS World Geography Test 2
Rau IAS World Geography Test 2

Presently you have decided to progress toward becoming IAS official and searching for the books and study materials to accomplish your objective. All things considered, you are on the correct place. Presently We are  Sharing With You Rau IAS World Geography Test 2 PDF Free Download

Secret of clearing this tough UPSC prelims lies in the level of confidence you gain over the next three months. And confidence can come only if you follow a plan consistently with all the seriousness.  Without consistency, it’s difficult to achieve the level of competency required to clear this exam. Staying consistent in following one single plan, even if it’s imperfect, is the key to success.

Note: आप सभी छात्र-छात्राए इस PDF को ध्यान से पढ़े, यहाँ से बहुत सारे प्रश्न पूछे जाते है |

1. भारत कब एक संप्रभु गणराज्य बना था?
(a) 25 अगस्त 1950
(b) 26 अगस्त 1947
(c) 26 जनवरी 1950
(d) 26 जनवरी 1948
ANS: (C)
 2. भारतीय पुरातत्व पर्यवेक्षण का गठन किसने किया था?
(a) अलेक्जैंडर कनिंघम
(b) विलियम जोन्स
(c) जेम्स बगेंस
(d) एन.पी.चक्रवर्ती
ANS: (A)
Q.3 मौर्य काल में माप और तौल का अध्यक्ष था ——-
(A) संस्थाध्यक्ष
(B) लावानाध्यक्ष
(C) शुल्काध्यक्ष
(D) पौतवाध्यक्ष
ANS: (D)

Raus IAS World Geography Test 2 PDF Free Download

 Q.4 भारत में अशोक का शासन काल था——
(A) 273-232 ई.पू.
(B) 273-242 ई.पू.
(C) 273-222 ई.पू.
(D) इनमें से कोई नहीं
ANS: (A)
 5. निम्नलिखित में से कौन सा बीसी (BC) का सही संक्षेप है?
A. बर्थ ऑफ क्राइस्ट
B. बेबी क्राइस्ट
C. बिफोर क्राइस्ट
D. बिफोर सेंचुरी
Ans: C

                Art And Culture Notes 2020 Free Download                             

Indian-History-Notes-2020

 6. शक संवत की शुरुवात कब हुई थी?
A. 78 ई
B. 80 ई
C. 30 ई
D. 639 ई
Ans: A
 7. जिन्हें 1925 में केंद्रीय विधान सभा के स्पीकर के रूप में चुना गया था ?
A. एन सी केलकर
B. विठ्ठलभाई पटेल
C. मदन मोहन मालवीय
D. लाला लाजपत राय
Ans: B
 8. दिल्ली सल्तनत के किस सुल्तान को ‘दुनिया का खान’ कहा गया था?
A.. पृथ्वीराज
B. पोरस
C. सिकंदर
D. मुहम्मद बिन तुगलक
Ans: D
 9. इनमे से किस वर्ष अकबर ने तीर्थ-यात्रा समाप्त की थी?
A. 1540
B. 1550
C. 1563
D. 1572
Ans: C
 10. भारत के राजधानी दिल्ली में “हिन्दुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन’ की स्थापना किस वर्ष हुई थी?
A. 1958
B. 1931
C. 1915
D. 1896

Ans: B
This article which is based on Raus IAS World Geography Test 2, a part of our most viewed notes on Test Series, which we think our readers not supposed to miss. Readers may download the each of the notes as PDF free of cost just click on Download button. Check our NOTES notes category from menu bar, if you willing to read the complete archives.

यह जरूर देखे :

Anudeep-Durishetty-IAS-Topper-Complete-Notes-Pdf-Download
Free PDF Notes in Hindi Click Here

  

Please let us know, through your comments, which PDF Notes you want. We will try our level best to provide you that study material for your preparation not for commercial use. If  You want to share Your Study Material with Other Aspirants Please send Us at upscpdf2@gmail.com Please share this post with the needy aspirants.

  • हमसे जुड़ें – 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

CSAT FORMULA BOOK

Only IAS Current Affairs

What is a Polynomial?